Fri frakt vid köp över 750 kr
Snabba leveranser
Unikt sortiment
Kundtjänst 031 311 3350

Julgranskulor

Artiklar 1-48 av 444

Sätt fallande sortering
Sida
per sida

Julgranskulor

Det är något alldeles speciellt och magiskt med julgranskulor. Sättet som de fångar glöden, och vissa med den vackraste reflektionen, från julgranens ljus. Många kan inte ens tänka sig att dekorera en julgran utan de förtjusande glaskulorna.
Långt innan glaskulorna blev verklighet var granen oftast dekorerad med något ätbart. I 1700-talets Tyskland och senare i Danmark dekorerades granen med förgyllda äpplen eller potatis.
På Juleeventyr.com har vi varken frukt eller grönsaker utan istället har vi ett brett utbud av glas- och plastkulor som vi verkligen tror hör julen till.

Julgranskulan är en tysk upfinning

Det var inte förrän runt 1890-talet i Danmark som julgranskulor fick fäste bland julgransdekorationerna. Det handlade inte bara om de runda glaskulorna, utan också alla sorters glasprydnader importerade från Tyskland. Glasprydnaden representerade ofta något som man vanligtvis inte förknippar med julen. Man gillade till exempel att hylla samhällets tekniska framsteg, eller något man var särskilt förtjust i på sin julgran. Därför var det inte ovanligt att symboler av dessa prydde trädet i form av glasfigurer.
I den sydösttyska staden Lauscha fanns flera glasbruk, som sedan 1600-talet bl.a. hade varit känt för att göra glasögon. År 1597 började flera av stadens glastillverkare att tillverka runda och ganska enkla glaskulor.
Det var inte förrän den amerikanske butiksägaren Frank Woolworth besökte den tyska staden, tog hem ett parti julgranskulor och introducerade dem för amerikanska konsumenter som spridningen av den runda glasprydnaden började.
Omkring 1890 hade försäljningen av julgranskulor ökat till hela 25 miljoner dollar bara i Woolworths butiker.

Atmosfäriska glaskulor

Även om julgranskulan har många år bakom sig, finns den idag i många olika skepnader och omtolkningar.
På Juleeventyr.com älskar vi att julgranskulor och glasprydnader finns i nästan alla tänkbara storlekar, former och kvalite. Här i butiken hittar du både de klassiska enfärgade glaskulorna, de vackra munblåsta och handmålade glaskulor i form av till exempel djur, bilar eller jultomtar. Med andra ord, juldekorationer är gjorda idag på samma sätt som de gjordes för mer än 100 år sedan.
Du hittar också moderna tolkningar, i linje med de allmänna inredningstrenderna, såsom: speciella färger, strukturer eller material.

Skapa en ny julminne

Ditt julpynt innehåller mycket mer än bara materialet de är gjorda i. Hela familjens julhistoria och minnen ligger i det julpynt du väljer att dekorera ditt hem.
Juldekorationer ger associationer till både barndomen och julkvällar i familjens knä. Om du vill att dina juldekorationer ska gå i arv från generation till generation, köp glasdekorationer av hög kvalitet.
Handdekorerade munblåsta glaskulor är inte bara vackra, utan också en typ av dekoration som lätt kan föras vidare utan att bli ful med tiden. Det är viktigt att välja ditt julpynt noggrant så att du hittar just de bitar som betyder något för dig och din familj. Gammalt högkvalitativt julpynt efterfrågas idag och efterfrågan gör att det kan vara en extremt lönsam affär att ta särskilt väl hand om familjens julpynt.
Här i butiken Juleeventyr.com hittar du kvalitetsglasprydnader från den österrikiska glasblåsaren Hanco Glasbläseri, men även från tyska Glasbläseri Thüringer Weihnacht.

Julgranskulor i plast är också fantastiska 

Du kan bli lite orolig över de lite dyrare handtillverkade glaskulor om du har husdjur eller små barn. Det är lämpligt att hänga de finare dekorationerna på en höjd där lillfingrarna inte når och sedan nöja sig med julkulor i plast på tillgänglig höjd. Du hittar såklart även ett brett utbud av julgranskulor i plast, som är perfekta för just detta ändamål.