Fri frakt vid köp över 750 kr
Snabba leveranser
Unikt sortiment
Kundtjänst 031 311 3350

Julpynt till julgran

Artiklar 1-48 av 147

Sätt fallande sortering
Sida
per sida

Julpynt till julgranen

Julgranen är utan tvekan den mest utbredda jultraditionen. De flesta kan inte tänka sig att fira julafton utan julgran.

Jättemånga julgranar säljs varje år med syfte att dekorera hem, företag, butiker m.m. Alla dessa vackra träd förtjänade förstås att vara dekorerade med julpynt.

I den här kategorin hittar du den vanligaste utrustningen som du behöver när du sätter upp ditt träd i vardagsrummet hemma.

Juldekorationer för den traditionella julgranen

Vi har tagit över traditionen att klä en gran från Tyskland. Ursprunget går tillbaka till 1500-talets Bern, Freiburg och Strasbourg.

Både i asetron och i kristendomen har trädet haft en stor symbolisk betydelse, bl.a. Livets träd från Edens lustgård och senare vintergröna träd ansågs vara ett tecken på evigt liv.

Traditionen kom till Sverige på 1740-talet. Det främst svenska/tyska familjer som antog sedeni början, medan i allmänhet ett träd inne i huset ansågs vara en galen uppfinning.

Seden med granen håller dock fortfarande kvar, här flera hundra år senare, och mycket av de julgransdekorationer vi hänger på granen idag refererar till, härstammar från eller härstammar direkt från dekorationstraditioner som går flera hundra år tillbaka i tiden.

Julgranen med sin glans

Familjens jakt på den rätta julgranen är idag för många en alldeles speciell höjdpunkt under julen. När granen är fälld eller helt enkelt hämtad hos julgransförsäljaren är det dags att sätta upp den i ett passande julgransfot och få det placerat perfekt i hemmet.

Hur och när trädet dekoreras är väldigt olika och beror ofta på den enskilda familjens traditioner. Det går dock inte att undvika att det måste dekoreras.

Nostalgisk eller modern julgransdekoration?

Vi tycker att en julgran ska vara så personlig som möjligt, så att det inte råder någon tvekan om att denna julgran naturligt tillhör din familj. Vårt utbud av julgransdekorationer är väldigt brett, så du kan hitta den juldekoration som bäst speglar din familj.

Ni kanske tycker om mest nostalgisk och traditionell juldekoration, som munblåsta och handmålade glaskulor, flagggirlanger och skarpa vita ljus. Ni kan även vara den modernare familjen som följer tidens inredningstrender och jultrender som varierar från år till år. Då finns det exklusiva juldekorationerna med velour, vackert kombinerade med nordiska juldekorationer i trä.
Bara din fantasi sätter gränser för hur din familjs julgran ska se ut.

Toppstjärnan är obligatorisk

Julgranen kan och ska dekoreras med de prydnadssaker, ljus och mycket annat som du gillar bäst. Det finns dock förmodligen en enda julgransdekoration som de flesta inte tror kan vara annorlunda – nämligen kronan på verket, toppstjärnan.

Julstjärnan har stor symbolisk betydelse. Tänker du på symboliken när du sätter stjärnan ovanpå din julgran?

I den kristna kulturen firar vi Jesus födelse vid jul och stjärnan på toppen av trädet ska symbolisera Betlehemsstjärnan, som lyste över stallet där hans födelse ägde rum och därigenom ledde de tre vise männen (heliga tre konungar).