Fri frakt vid köp över 750 kr
Snabba leveranser
Unikt sortiment
Kundtjänst 031 311 3350

Påskägg

41 artiklar

Sätt fallande sortering
per sida

Påskägg för dekoration

I hundratals år har ägget spelat en central roll i påsken och i synnerhet välsignelsen av maten vid denna högtid. Färgade och dekorerade kycklingägg kan spåras ända tillbaka till medeltiden. I bondesamhället ansågs hönsägget vara lite av en delikatess och barn gick från hus till hus och sjöng efter ägg.

Chokladpåskägget introducerades ursprungligen av Cadburry 1875. Danska var de första som introducerade  denna tyska tradition.

Här i butiken hittar du inte påskägg gjorda av choklad men vi har påskägg som du kan använda som dekorationer i hemmet. Vi har papperspåskägg och påskägg i metall som du själv kan fylla med choklad eller godis och ge till någon du älskar.

Påskägg är en symbol

Ägget har sedan den tidigaste kristendomen fungerat som en symbol för uppståndelsen. Jesus uppståndelse, vilket är en stor del av påsken, och som ägde rum på påskdagen. Äggskalet symboliserar graven som verkar död och livlös, för att sedan innehålla liv som bryter ut ur sitt skal, eller i fallet med Jesus, som bröt ut ur sin grav på påskmorgonen.
Det var en tradition att man bar en korg med ägg till gudstjänsten på påskdagen, för att prästen skulle välsigna dem. Det utvecklades till att dekorera dessa, i ett försök att få med sig den vackraste påskkorgen till kyrkan.

Påskäggsspel

Traditionellt har "påskägget" haft många olika betydelser och syften. Även om ägget var en finare föda, som för vissa bara konsumerades vid sällsynta tillfällen, användes de även att leka med vid påsk. Här fanns det många olika spel där man antingen vann eller förstörde motståndarens ägg.
Idag blåser man ägg, bara för att få stå kvar med skalet, som kan dekoreras vackert, men förr i tiden målade man inte bara ägg. De kokades och fick rött, gult, brunt eller grönt färg med hjälp av naturmaterial. Den färg som oftast användes var röd, eftersom äggen därmed symboliserade Jesus blod när han spikades på korset. För att få äggen mönstrade applicerades vax innan de kokades eller så repades ett mönster i skalet efteråt.

Köp påskägg

Vad betyder ett påskägg för dig? Du kan dekorera ditt hem med påskägg, påskkycklingar, påsklamm eller påskharar.
Vi har många olika typer av påskägg, så du kommer med största sannolikhet att kunna hitta de som passar perfekt in i ditt hem.